Reizen door Oost-Afrika

Plaats hier je overige vragen over Afrika die je bij de andere sub-forums niet kwijt kunt. (Bijvoorbeeld: Lesotho, Swaziland, Mozambique, Zimbabwe, Botswana, Namibië)
Plaats reactie
JanWillemP
Berichten: 1
Lid geworden op: 23 mei 2016 23:01

Bericht door JanWillemP » 23 mei 2016 23:46

In december 2016 / januari 2017 zijn we van plan om ongeveer drie weken rond te trekken door het oosten van Afrika. Startpunt zal Kumi, Oeganda worden. Gezien onze geringe tijd begrijpen we goed dat we ons beter kunnen beperken tot Oeganda en omringende landen. Er zijn wat ons betreft meerdere opties. We zouden bijvoorbeeld Kenia/Ethiopie mee kunnen pakken. Maar we kunnen ook zuidwaarts trekken richting Rwanda/Burundi/Tanzania. Wat ons betreft willen we een zo gevarieerd mogelijk Afrika zien (oerwoud, steppe, savanne, cultuur en natuur en natuurlijk veel dieren). Wat ons betreft slaan we de gorilla’s over, gezien de aanschafprijzen van de permits. Het zou dus ideaal zijn als we via een bepaalde route van Oeganda door enkele van de genoemde landen op een eindpunt terecht kunnen komen waarvandaan we geschikt/goedkoop terug kunnen vliegen naar Nederland, terwijl we ondertussen een gevarieerd aanbod van bezienswaardigheden langslopen.

Vooraleerst we ons reisschema gaan opstellen, willen we via dit forum graag de nodige tips bijeen vergaren. We zijn wel redelijk reislustig en zelfstandig ingesteld en willen wel een beetje op onze portemonnee letten.

Enerzijds zijn we van mening dat we de weinige tijd die we hebben maar beter goed kunnen besteden door met één van de overland tours mee te gaan (overnachting met tent). De overland tours zijn vaak goed geregeld en de highlights worden allemaal bezocht (zelfs als die ver uit elkaar liggen). De overland tours kosten vaak wel veel geld en we voelen ons dan wel een klein beetje de toerist die van highlight naar highlight vliegt.

Om de kosten enigszins te drukken zouden we kunnen kiezen voor het openbaar vervoer en het overnachten in hostels/pastorales. De vraag is echter hoe het openbaar vervoer is geregeld in en tussen de bovengenoemde landen? En het ov zal waarschijnlijk alleen toegankelijk zijn tussen de grotere steden. Er zal dus ander vervoer geregeld moeten worden naar de nationale parks en toeristische trekpleisters? Is het dan een idee om een één- of meerdaagse excursie te boeken vanuit diverse steden naar de national parks en trekpleisters? Via touroperators of locals?

Een derde optie is het huren van een auto. Dit is natuurlijk veel prijziger (ongeveer €200,- per dag via http://www.alpharentals.co.ug/), maar het betekent dat we ons reisschema volledig naar onze voorkeur in kunnen vullen en we niet zijn overgeleverd aan het ov in deze landen. Overnachten kan op de rooftop van de auto, zelfs in de NP’s. Hiermee haal je je echter behoorlijk wat meer voorbereiding op de hals. Ik weet op dit moment ook nog niet hoe gemakkelijk het reizen is van het ene naar het andere land en of je de auto op een andere plaats weer in kunt leveren? Daarnaast brengt het ook nog eens behoorlijk wat extra risico met zich mee. Het portie avontuur neemt wel toe en daar houden we dan ook wel weer van;).

We doorzien nog niet helemaal de overwegingen die een rol zouden moeten spelen bij onze keuze voor één van bovenstaande opties. Voordat we ons verder focussen op de precieze invulling van onze reis zijn we erg benieuwd naar reacties/ervaringen van reizigers die één van de bovenstaande opties hebben geprobeerd. Links naar reisblogs zijn natuurlijk van harte welkom. Alvast bedankt!
Gino_santi
Reiziger
Berichten: 47
Lid geworden op: 14 feb 2011 14:23

Bericht door Gino_santi » 31 mei 2016 12:44

Ik kan alleen meepraten over Ethiopië. Het openbaar vervoer was langzaam binnen het land, al zijn er inmiddels wel beter wegen aangelegd en kan je op de meeste plekken wel komen. Mijn verwachting is dat vervoer tussen de landen nog langzamer. Vliegen van Adis was altijd wel redelijk betaalbaar.

Qua afwisseling zit je in Ethiopië goed. Veel gave tastbare cultuur maar ook natuur. Maar dat laatste is wel minder overweldigend dan in de meeste andere Oost-Afrikaanse landen. Zelf zou ik voor Ethiopië al drie weken inruimen in een reisplanning om de hoogte punten te zien en er niet zo bij aanplakken.
Gebruikersavatar
jaydee
Reisexpert
Berichten: 864
Lid geworden op: 23 feb 2009 09:18

Bericht door jaydee » 01 jun 2016 14:43

3 weken, lijkt mij beter om dan één land te doen toch?! Alleen Oeganda bijvoorbeeld.

Ben zelf ook wel benieuwd hoe het in Oeganda is om op de bonnefooi door het land te reizen. Bijvoorbeeld; Is er altijd wel wat keus in budget overnachtingen of zit je last minute toch wel vaak vast aan dure hotels/resorts??

Wij gaan volgend jaar namelijk. Hebben een auto gehuurd, maar ben benieuwd of het handig is wat slaapplekken vast te lekken. Kan mij vooral voorstellen dat het bij np's lastiger is om last minute goedkoop te slapen (zonder tent mee te hebben, dat gaan wij namelijk niet doen).
Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten